Anne vliegt

Schooltv  “Anne vliegt” 

Anne Vliegt werd op meer dan 100 internationale filmfestivals vertoond en won ruim vijftien prijzen. Quote uit het juryrapport van Hot Docs, het grootste documentaire festival van Noord-Amerika (waar Anne Vliegt de prijs voor de beste korte documentair won): ‘De jury is geïmponeerd door de virtuoze wijze waarop de kijker de ontroerende wereld van de jonge hoofdpersoon wordt ingetrokken. Het gedurfde camerawerk versterkt diepgevoelde emoties en conflicten. Door de combinatie van dramatische werkelijkheid en lyrische verbeelding wordt de film een welhaast bovenzinnelijke kijkervaring’.

De 11-jarige Anne is een prachtig meisje. Een meisje waar je naar blijft kijken. En hoe langer je kijkt, hoe beter je ziet dat ze last van ‘tics’ heeft. Anne heeft Gilles de la Tourette. Daardoor doet haar lichaam soms dingen die ze niet wil, bijvoorbeeld zomaar een rondje draaien, of overal even aan likken. Anne heeft het soms moeilijk met haar afwijking, vooral op school. Ze is bang dat ze gepest wordt of uitgelachen. Daarom probeert Anne haar tics in te houden, maar dat valt niet mee. Het liefst ‘vliegt’ ze door het leven, want dan zie je niks en is ze op haar best…In Anne Vliegt, zien we hoe Anne met haar tics leeft. Tics die ze uiteindelijk toch liever niet kwijt wil.

Regie: Catherine van Campen ism Zuidenwind Filmprodukties voor de NCRV

Deze film komt tot stand met een bijdrage van het Mediafonds, het Fonds Psychische Gezondheid en de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. Een productie van Zuidenwind Filmprodukties in co-productie met de NCRV.