Turks stadje verdwijnt om elektriciteit op te wekken

Oeroud en historisch waardevol stadje in Turkije verdwijnt onder water om elektriciteit op te wekken

Turkije bouwt al decennialang aan een reeks van zo’n 22 stuwdammen en 19 waterkrachtcentrales in en aan de Tigris en Eufraat.

Concreet gaat vanaf maandag 10 juni 2019 de Ilisu-dam in de provincie Mardin, in het zuidoosten van Turkije, dicht waardoor het stadje Hasankeyf aan de Tigris over enkele maanden voor meer dan 90% zal onderlopen.

“Dat stadje is volgens kenners van historisch belang en herbergt een rijke geschiedenis…
Het herbergt 300 archeologische sites en er zijn overblijfselen gevonden van een nederzetting van bijna 12.000 jaar geleden. Het oude Mesopotamië dus. En in de rotsen alleen al zitten duizenden (kerk)grotten van 2.000 jaar oud.
Om het erfgoed te redden, zijn zelfs waardevolle Ottomaanse gebouwen en archeologische vondsten verhuisd naar hoger gelegen gebieden. Het gaat onder meer over een tombe uit de 16e eeuw, klooster (foto onder), moskee en badhuis.”

Dank aan VRT NIeuws

De verhuis van de monumenten gebeurt met een Nederlandse firma.