Boekenjury KJV

KJV is een jury van kinderen en jongeren tussen 4 en 16 jaar.

Meer uitleg voor vader of moeder, grote broer of zus..
Maar misschien goed voor jou.

Juryleden krijgen een lijst van boeken om te beoordelen.
Soms komen ze samen in leesgroepen om te praten over de boeken. In herent kan je dat doen.

De Internetjury
De Internetjury is er voor kinderen en jongeren die niet kunnen meelezen in een leesgroep.

Op het einde van het leesjaar je top 8 doorgeven.
Stemmen kan tot en met 27 april 2020.

Als je als jurylid alle titels van jouw leeftijdsgroep hebt gelezen, dan mag je stemmen. Op het stemformulier noteer je je top 8. Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld. In april-mei organiseren we op verschillende plekken in Vlaanderen ontmoetingen met de genomineerde auteurs en illustratoren en maken we de winnaars bekend. Hou de website in de gaten voor meer info!

Als je een internetjury bent.

 

Zo was het vorig jaar.

Hoe werkt de Internetjury?

  • Als Internetjurylid lees je op eigen houtje alle boeken in jouw leeftijdscategorie.
    Je moet alle boeken gelezen hebben om te mogen stemmen.
  • De boeken haal je in de bibliotheek.
    De openingsuren van de Leuvense bibliotheek vind je hier.
  • Als je een boek gelezen hebt, kan je je mening erover kwijt op de website of in je eigen leesdagboek. Als je alle boeken gelezen hebt, stem je.
  • In mei zijn er verspreid over Vlaanderen allerlei ontmoetingen met de KJV-auteurs en -illustratoren en maken we de winnaars van de KJV bekend!

 

Ans en Wilma verdwaald
Ans en Wilma zijn ’s werelds beste babbelkonten. Urenlang praten ze over koetjes en kalfjes aan de keukentafel. Dan doet Wilma een bijzonder voorstel. Ze vraagt Ans mee uit wandelen. Gezellig kletsen kunnen ze natuurlijk ook in het bos. Wat begint als een leuk uitje, eindigt in geween en gezeur. De dames raken hopeloos verdwaald!
De grote ontsnapping
Wanneer Kokkie zijn been gebroken heeft en in het ziekenhuis ligt, krijgt de gevangenis een nieuwe kok: chef Bambino. Hij heeft een hekel aan kinderen en zorgt ervoor dat Max naar een weeshuis moet. Daar ontmoet Max een andere jongen, El Sid, en samen bedenken ze een plan om te ontsnappen…

 

De kikkerbilletjes van de koning
In dit boek vind je 15 moderne sprookjes terug. Over een prinses met keuzestress, een geest met heimwee, een ridster die een prins bevrijdt, een heks met vliegangst, een koning die graag kikkerbilletjes eet… Bij elk sprookje heeft een andere illustrator tekeningen gemaakt!

 

Help! Ik was op tv!
Janne zit ’s ochtends aan het ontbijt. Wanneer plots de bel gaat morst ze haar cornflakes op haar pyjama en trekt ze snel een stranddoek rond haar om de deur te openen. Voor haar staat bekende presentator Tony Kapsoni en zijn cameraploeg. Ze reageert ontzet, en voor ze het weet gaan de beelden van haar viraal…

 

Hoe ik een detective werd
Het hoofdpersonage van dit boek heet Ulf. Ulf is soms een beetje onhandig, maar hij wil graag een detective zijn. Van zijn oudere broer mag hij niet meespelen omdat hij te klein zou zijn. Daarom neemt de pientere Ulf het heft zelf in handen…

 

James Hond en de Elfenbank
James Hond is een hond en een detective. Wanneer alle zeetong uit de zee wordt gestolen door een scheepseigenaar en zijn baasje zijn visrestaurant dreigt te moeten sluiten, gaat James op speurtocht. Zal hij de elfenbank met de zeetong terugvinden?

 

Majoor Rosalie
Rosalie heeft een missie. Ze wil met eigen ogen kunnen lezen hoe vader de oorlog overleeft. Moeder leest hoopvolle brieven voor, maar die gelooft ze niet. Ook de schoolmeester vertelt alleen maar heldhaftige verhalen over de oorlog. Rosalie weet zeker dat ze iets verzwijgen. Om de waarheid te achterhalen zal ze zichzelf moeten leren om de brieven te ontcijferen.

Silas en de wolf
Wanneer Silas samen met zijn moeder verhuist, leert hij Rinke en de blinde Johanna kennen. Silas denkt een wolf gezien te hebben in het bos, maar Johanna waarschuwt hem dit aan niemand te vertellen…

 
 

Helaas kan ik als leerkracht (dit schooljaar) niet de hele klas betrekken in dit project.
Te veel omkaderende opdrachten.
Maar je kan wel deelnemen als ‘internetjury’.
En uiteraard willen we dan wel eens tijd maken in de klas voor jouw ‘verhaal’. Succes!