Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

We spraken al over ‘Hendrik Conscience’ op deze blog.

Het ‘Cruijdeboeck’ van Dodoens

“Dankzij het Dotatiefonds voor Boek en Letteren kon de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience een bijzonder boek aankopen: het Cruijdeboek van Rembert Dodoens.
Rembert Dodoens (1517-1585) moet niet meer voorgesteld worden: het ‘Cruijdeboeck’ van deze Mechelse botanicus is een monument van de Vlaamse boekdrukkunst. Honderden houtsneden illustreren het boek met afbeeldingen van de plant, zijn bladeren, wortels, bloemen en vruchten. Van elke plant gaf Dodoens de naam in verschillende talen, tot Grieks en Arabisch toe, en vermeldde hij de geneeskrachtige werking.
In een tijd waarin pijnstillers niet bestonden en dokters en apothekers enkel voor de ‘happy few’ toegankelijk waren, was het ‘Cruijdeboeck’ voor menig Vlaming een redder in nood. Het boek kende een enorm succes in binnen- en buitenland. Dank zij het Dotatiefonds voor Boek en Letteren kan de editie van 1563 nu ook geraadpleegd worden in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience (cat.nr. 837235).”

 

Een bibliotheek met die naam: Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Het bib-mysterie