200 jaar geleden stierf Napoleon

200 jaar geleden stierf Napoleon: 5 mei 1821.

Hij stierf op het eiland Sint-Helena.

Luisterspel van 25′ : klik hier. (dank aan “Luisterspelen”)


Wikikids: Napoleon Bonaparte

Napoleon verliest bij WaterlooQuiz over Napoleon

Een soldaat van Napoleon

Hoe kom je aan je achternaam?


Napoleon in strips (met dank aan Stripspeciaalzaak)

“JOMMEKE (Jef Nys)
Niet Napoleon Bonaparte, maar toch diens fameuze hoed vormt het hoofdonderwerp van Jommeke 61: De Hoed van Napoleon. In het museum van Fontainebleau wordt de hoed van Napoleon op klaarlichte dag gestolen! De dief vlucht weg en wordt achternagezeten door de politie. Per toeval komt de hoed in Zonnedorp terecht, bij Jommeke. Slaagt onze jonge held erin de dief te slim af te zijn en de hoed terug aan het museum te bezorgen? Of blijft de hoed in de klauwen van de doortrapte dief? “

Jommeke

SUSKE EN WISKE (Luc Morjaeu / Dirk Stallaert + Peter Van Gucht)
“Vreemd genoeg was er in de langlopende reeks Suske en Wiske nooit een gelegenheid om Napoleon te ontmoeten of om een verhaal in zijn tijd te situeren… behalve in de exclusief voor supermarktketen Delhaize gemaakte avonturentrilogie Het Labyrint van de Leeuw. Op zoek naar een stenen leeuwenbeeldje reist Jerom naar het verleden naar Egypte. Hij redt Napoleon van de mammelukken. Als dank laat hij Jerom het beeldje bezorgen dat een van zijn officieren had gevonden.”

Suske en Wiske

DE KIEKEBOES (Merho)

“In de Kiekeboes 45: Een Koud Kunstje wordt op Antarctica het ingevroren lichaam van Napoleon Bonaparte ontdekt door twee louche types, Komma en Virgul. Ze weten echter niet dat ze in de gaten worden gehouden door Balthazar en zijn baas, die het tevergeefs proberen te stelen. Thuisgekomen wordt het lichaam ontdooid door het Bonaparte-genootschap, om er een nieuwe wereldleider van te maken. Maar al snel duiken er problemen op, want Napoleon weet niet meer dat hij ooit keizer is geweest en Marcel Kiekeboe ontdekt per toeval het complot.”

De Kiekeboes