Geschiedenis

In deze reeks “Er was eens… de mens” kan je veel bijleren.
We zetten enkele filmpjes hieronder.

Deel 1 : de oerknal – de schildkreeft – eerste leven in water en op land: reptielen – dino’s – continenten drijven van elkaar af – krokodillen – vogels

Dino’s in de Pretshow van KETNET.

Deel 2: evolutie van de mens   – jacht  – steentijd  –  geschiedenis van lijm

De Pretshow van KETNET legt het zo uit over ‘de oermens’.

Deel 3: bessen en noten eten – dierenhuiden – vuur met silexstenen – werktuigen maken – mammoet  prehistorische dieren  wolharige neushoorn – visvangst – grotbewoners –  rondtrekkende mens

Deel 4: nederzettingen – houten woningen – landbouw – sierraden – het wiel – irrigatie – schrijven met beeldschrift op lemen platen – zondvloed – vruchtbare rivier – Nijl – Egyptenaren – piramide – dwangarbeid – Zonnekoning Ramses II – oogst –  belastingontvangers – aarden potten – weefgetouw – smeedkunst – farao’s – Cleopatra – 1250 voor Christus – slavernij – plagen over het volk van Egypte – Hebreeërs – Jericho – Samson – David en Goliath – Salomonsoordeel – tempel van Salomon – één God

Deel 5: Nijl – Mesopotamië – stadsmuren – volksverhuizingen – Egypte – farao – Babylon – stad Persepolis – zonnewijzer – Athene – Darius – Goliath en David – slag bij Marathon – Alexander de Grote – Babylon – tapijten en sierraden – astroloog – malaria – de vereniging van vele streken leidt er toe dat het Romeinse Rijk kan gesticht worden.  

Deel 6: geboorte van Europa – Kreta – een soort asfalt – grote vazen en kruiken – handen- en voetenwerk – badhuizen – WC’s – Sparta – Athene – Mycene – jonge democratie – kostbare paleizen – Boeddha – Socrates – Pericles – theater Antigone – astrologen – betalen met munten – Zeus – Aphrodite – vele goden – orakel – kleitablet – atleten – mensen verkopen – mooie vazen – Akropolis –  Spartaanse opvoeding – academie voor muziek en letteren  – Parthenon – Hypocrates – Ajax – Pythagoras – Olympische Spelen om de 4 jaar – Athene in oorlog met Sparta – de pest – Griekse burgeroorlogen – Euripides – Plato – Aristoteles – Alexander de Grote     

De Pretshow van KETNET vertelt over de Olympische Spelen. 

De Oude Griek in de Pretshow.

Cleopatra krijgt ook een plaatsje in de Pretshow!

Deel 7: Julius Cesar – Romeinen – Rome zal de wereld beheersen – triomfen van Cesar –  zuilengalerij – graan – brood en spelen – theaters – gesloten cirkel – ave Cesar – gladiatoren – houten steden – wegen bouwen – kasseien – amfitheater – thermen en badhuizen – draagstoel – rivier Tiber verleggen – seizoenen, dagen en Juliaanse kalender – wateruurwerk – barbier – discussie over politiek – markten – fruit en groenten – graan, olie, lood, koper, zijde, uit andere landen : handel – verzorging van het lichaam: –  zuilen – Cesar wordt vermoord – Jezus 

Een Romeinse soldaat in de Pretshow van KETNET.


De Gladiator in de Pretshow van KETNET.


Deel 8: Romeins Keizerrijk – aquaducten – arena – tempels – triomfbogen – 22 keizers – Constantijn – Byzantium – Constantinopel – Justinianus – volk in opstand – vrede met Perzië – belastingen – 500 schepen – Aya Sophia – wetboek – Mohamed wordt geboren – Romeinse legioenen –  oorlogen – pest – karavaan – priesters – christendom – joodse stammen – kamelen – pleïaden – Arabië – stenigen – apostel van God – zich bekeren – profeet – Allah – Mohamed – Medina – vagevuur of paradijs – Mekka – gebed – Islam – pelgrimstocht – aalmoes – Heilige Oorlog – Spanje – Gallië – Poitier – veroveringen 

Deel 9: Pax Romana – Goten – Anjers – Franken – Hunnen – Jutten – Wisigoten – Atilla – belastingophalers – wederopbouw – kerkklokken – Rome – broederschap – gelijkheid – Clovis, koning der Franken – Reimse kathedraal – wetten –   Gallo-Romaans  – strafmaatregelen – Islam – Karel Martel – druiven zijn geplukt – enorme buit – nederlaag – Karel de Grote – leren lezen – maestro – pastoor – handel drijven – witte olifant als cadeau –  Arabische cijfers – –

De Oude Belgen met Ambiorix voorop!

Deel 10:

De Pretshow van KETNET vertelt over Godfried van Bouillon met de kruistochten.

Vikingen in de Pretshow van KETNET.

Deel 11:

Deel 12:

Ridders in de Pretshow van KETNET.

Deel 13:

Deel 14:

Deel 15:

Jeanne D’ Arc in de Pretshow van KETNET.

Deel 16:

Napoleon in de Pretshow van KETNET.

Deel 17:

Deel 18:

Deel 19:

Deel 20:

Deel 21:

Deel 22:

Napoleon in de Pretshow van KETNET.

Deel 23:

Lodewijk XIV of de Zonnekoning in de Pretshow op KETNET.

Paleis van Versailles van Lodewijk XIV!

Karel De Grote in de Pretshow van KETNET.

Deel 24:

Beethoven in de Pretshow.

Deel 25:

Deel 26:

Neil Armstrong in de Pretshow van KETNET.

En later nog meer: Er was eens “De Mens”!